Självklart ligger om [ɔm:] med på topplistan över de mest populära svenska orden

Om är ett ord med flera olika betydelser. Ibland används om som en konjunktion med villkor för en viss sak, t.ex. "om du kommer i tid så vore det bra" eller "jag löser det, om du vill". Om kan också vara ett adverb eller en preposition och kan då beskriva någots läge eller att något är omslutet av en annan sak, t.ex. "till höger om järnvägsstationen", "runt om i hela landet", eller "han frös om fötterna". Om kan också handla om att beskriva saker som rör något annat, ibland som en variant av angående och liknande ord, t.ex. "vet du vad du pratar om" eller "jag tycker om dig".

Som preposition kan om också handla om tidsangivelser, antingen som intervall eller som framtida händelser, t.ex. "en gång om året" eller "pizzan är klar om 15 minuter". Det kan också handla om innehållet i exempelvis aktiviteter, böcker eller filmer, t.ex "boken handlar om båtar", "jag ska gå på en föreläsning om avgifter i välfärden" eller "hon filmar en dokumentär om falukorv".

Som adverb kan om också handla om att något passeras av en annan sak, t.ex. "han körde om bilen" eller "hon gick om förra årets vinnare i tävlingen". Det kan också handla om en upprepning, t.ex. "kan du ta om det där" eller "om och om igen". Om används även i flera uttryck som adverb, bland annat "sköta om", "bry sig om" och "gott om".

En ytterligare form av om är som substantiv, men den användningen har försvunnit mycket ur det moderna språket och ersatts av andra ord, t.ex. "det är ett stort om" blir ofta "det är ett stort frågetecken" istället.

Om är det 17:e vanligaste svenska ordet, som används 0,86 % av alla tillfällen. Om man skriver en miljard ord kommer man i genomsnitt ha skrivit om 8 564 428 gånger.

Sök för att se hur vanligt ett ord är på svenska